30 Eylül 2014

FIFA WORK RATE REHBERİ






Belkide soru olarak en çok gelen sorulardan birisidir bu Work Rate olayı,bugun detaylı olarak ne olduguna değineceğiz.FIFA'daki anahtar faktörlerden birisidir ve kesinlikle uyulması gerekir,hangi formasyonda hangi work rate'li oyuncuları oynatacağınızı kesinlikle iyi düşünmeli ve ayarlamalısınız.Bu rehber ile Workrate hakkında her türlü ince detayı öğreneceksiniz daha fazla soru için yorum bölümünden bana yazabilirsiniz.

Rehbere geçelim artık.

EDIT : Fontta ufak bir sıkıntı var ama rahatça okunabiliyor yazılar.



Attacking/Defending olarak ikiye ayrılıyor.
Oyuncununuz ileriye ve geriye ne kadar koştugu ve yardım ettigini belirleyen bir faktördür.


Low/Low: Oyuncunuz varsa genelde saha içinde ayaklarını uzatıp maçı izlemeyi,sadece ayağına top geldiğinde bişeler yapmayı seven oyuncular.Genelde oynadıkları formasyonun dışına çıkmazlar ve fazlada koşu yapmazlar eğer bu work rate'ye sahip bir oyuncunuz varsa anlarsınız ne demek istedigimi,ara pası atmak istiyorsunuzdur koşu yapmaz,orta açacaksınızdır içeri girmez  vs . Ancak bu work ratede gözlemledigim şöyle bir olay var,tek forvet formasyonunda  bu work rate benim nedense hoşuma gitti,çünki geri gelme gibi bir söz konusu bişe yok sürekli ilerde ve ayağına top verip ver kaç tuşu ile pas atınca,ileriye koşular yapıyor gerçekten bunu sevdim aslında ama bir High/Low olamaz onu açıklayacağız birazdan.


High/High:  Bu oyuncular sürekli atağa ve defansa yardım ederler durmak bilmezler ama ama kötü yanları çoktur ve çoğu kez oyuncunuzu pozisyonu dışında oynadığını görürsünüz ve bu çok can sıkıcı durumdur..Ancak sürekli koşu halinde oldukları için rakibe nefes aldırmazlar ve sürekli boşluklarını kapamaya çalışırlar sahadaki nerdeyse her formasyonda oynarlar maç içinde bu bazen kötü bir durumdur bazense iyi.Orta sahada bu adamınızı arıyorsunuzdur ancak o defanstan ileriye daha yeni anca koşuya başlamıştır veya ileriye yardım ettigi için geriye dönüyürdur ve mevkisinde yoktur.İyi yönden bakarsak mesela bir CB'niz hata yaptı ve arkada boşluk verdi eğer dikkat ederseniz bu High/high oyuncunuz eğer orta saha ise hemen oraya koşu yapar ve bazen defansınızın yaptıgı boşluğu kapar aynı şey ilerdeki olay içinde geçerli.



Medium/Medium


Bu oyuncular sürekli oyunun ortasındırlar ve arada defansa gelip arada atağa katılırlar.Bu tür work rateler orta sahalar için güzeldir çünki genelde oyunun ortasında bekleyip top dağıtırlar.

Ama eğer forvetteki oyuncunuz med/med work ratesine sahipse hele onu tek forvet oynatıyorsanız işte başınız ağırmaya başlayacak.Çoğu kez pozisyonu dışındadır orta açmak istediğinizde içerde değildir,ara pası atacaksınızdır koşu yapmıyordur falan.Bu tür oyuncuları orta sahadan oyun kurmayı sevenler için öneriyorum.Defansınızda Med/med work ratesine sahip oyuncu varsa,o oyuncu genelde ileride çizgide beklemeyi sever ve pas yapmak için her zaman boşluktadır.Med/med work rate defans için eğer bol bol pas yapan biriyseniz bu work rateli defans oyuncularını seçebilirsiniz.


Evet diğer work rateleri açıklama gereksimi duymadım çünki bu yoldan çıkarak onlarında ne olduklarını anlayabilirsiniz.


Formasyona göre work rate olayı değişir her formasyonda değişik work rate gereksimi ortaya çıkar ama bunu sizin oyun stilinizede bağlıdır o yüzden hangi formasyon ve oyuncu ile iyi işler yapıyorsanız onla devam edin.Sorunuz varsa yorum bölümünden bana yazabilirsiniz.



Forvet için en iyi work rateler,

High/Low -  Sürekli golü arayan oyunculardır.
High/Medium - Gol arayan ve geriye kayıp oyun kurmayada yardımcı olan oyunculardır.
Medium/low - İlerde iyi işler yapabilen oyunculardır her ne kadar High/Low kadar olmasada.

Kanat oyuncuları İçin,

High/Low - Gol atmakta sıkıntınız varsa bu kanat oyuncularına yönelin
High/Medium - Hem ileriye hemde defansına gerektiğinde yardım eden kanat oyuncularıdır.

Forvet arkası ( CAM,CF)

High/Medium - Hem forvetinize hemde biraz geride oynayıp oyun kurmanızada yardım eden oyunculardır.
High/Low - Bi nevi forvet arkası değil,forvet gibi oynayan oyunculardır sürekli ilerdedir.
Medium/Low - Genelde ilerde beklemeyi ve top dağıtmayı seven oyuncular.

Orta Saha için,

High/High - Sürekli hareket halinde olan oyunculardır hem defansa hemde atağa büyük ölçüde yardım ederler.Ama çoğu kez pozisyonları dışında olabiliyorlar.
Med/Med - Oyun kurmayı seven oyunculardır sürekli sahanın ortasında görebilirsiniz onları :).
High/Med - Hem gol atmaya hemde oyun kurmaya yardımcı olan oyunculardır.
 ( Ön Libero, (CDM)
Medium/High - Hem oyun kurmaya hemde defansa büyük ölçüde yardım ederler.
Low/High - Sürekli defansı düşünen ve hatta bir stoper gibi oynayan orta saha oyuncularıdır.
High/High- Sahanın her yerinde oynayan oyunculardır ama aynı şekilde sahada çok fazla boşluk bırakabilirler.

Bekler,

Medium/Medium - Hem defansa hemde atağa eşit şekilde destek veren oyunculardır.
High/Medium Her atakta kanatlardan bindirme yapan beklerdir ama topu aniden kaybettiğinizde biraz başınız ağrıyabilir ancak iyi hıza sahip bir bek ise çabucak o boşluğu kapayabilir.
Medium/High - Genelde defansif bekler olup arada bir bindirme yaparlar eğer defans sıkıntınız varsa bu bekleri kullanmanızı öneririm.

Stoperler,

Medium/High - Defansda hiç bir boşluk vermeksizin aynı şekilde oyun kurmanızada yardımcı olan stoperlerdir
Medium/Medium - Eğer top saklamayı ve oyun kurmayı seviyorsanız bu stoper türü tam size göre.
High/Medium - Defansda ağır boşluklar vermenizi sağlayacak ama bir yandanda yüksek press yapmanızı sağlayacak olan stoperlerdir,defansda çizgi halinde durmak yerine önde basmayı çok severler.


Work rate kesinlikle eğer FIFA'da iyi olmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir husus.

Başka yazılarda görüşmek üzere...